Ruskie kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Ziemniaki ugotować jak ostygną przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odłożyć ok 3 czubatych łyżek do farszu.Resztę podzielić na cztery części, jedną wyjąć i w te miejsce dodać mąkę pszenną i ok 2-3 łyżek mąki ziemiaczanej. Doprawić solą.
Farsz;
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać odłożone wcześniej ziemniaki i pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę (cebulę zeszklić na oleju na patelni). Farsz doprawić solą i pieprzem.
Sos pieczarkowy;
Pieczarki umyć , obgotować w wodzie. Jak ostygną pokroić w kostkę lub plasterki. Pół cebuli pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą chwilę podsmażyć, dodać łyżkę mąki pszennej i dokłądnie rozmieszać, dolać trochę wody i dusić ok 5 minut na patelni (jeśli sos wychodzi za rzadki należy dodać więcej mąki). Na koniec dodać 1-2 łyżki śmietany rozmieszaną z wodą.Dodać koperek (może być suszony)
Z ziemiaczanego ciasta formowac kulki, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni i nałożyć łyżeczkę farszu, skleić brzegi i znów zrobić kulkę po czym rozpłaszczyć ją dłonią by powstał placuszek. Smażyć na oleju na złoto. Polać sosem
Porady
Kotlety można nadziać mięsem mielonym z cebulką. A do ciasta można dodać jajko.
Komentarze