RUSKIE KOTLETY

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, pulchne kotleciki z pysznym farszem w środku.W sam raz na piątkowy obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ziemniaki
    mąką pszenna (ja używam mąki bezglutenowej bo jestem na diecie)
    mąką ziemniaczana
    sól
    pieprz
    kostka twarogu półtłustego
    cebula
    kilka pieczarek
    śmietana
    olej
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ruskie kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Ziemniaki ugotować jak ostygną przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odłożyć ok 3 czubatych łyżek do farszu.Resztę podzielić na cztery części, jedną wyjąć i w te miejsce dodać mąkę pszenną i ok 2-3 łyżek mąki ziemiaczanej. Doprawić solą.

    Farsz;
    Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać odłożone wcześniej ziemniaki i pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę (cebulę zeszklić na oleju na patelni). Farsz doprawić solą i pieprzem.

    Sos pieczarkowy;
    Pieczarki umyć , obgotować w wodzie. Jak ostygną pokroić w kostkę lub plasterki. Pół cebuli pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą chwilę podsmażyć, dodać łyżkę mąki pszennej i dokłądnie rozmieszać, dolać trochę wody i dusić ok 5 minut na patelni (jeśli sos wychodzi za rzadki należy dodać więcej mąki). Na koniec dodać 1-2 łyżki śmietany rozmieszaną z wodą.Dodać koperek (może być suszony)


    Z ziemiaczanego ciasta formowac kulki, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni i nałożyć łyżeczkę farszu, skleić brzegi i znów zrobić kulkę po czym rozpłaszczyć ją dłonią by powstał placuszek. Smażyć na oleju na złoto. Polać sosem

Porady

Kotlety można nadziać mięsem mielonym z cebulką. A do ciasta można dodać jajko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować