Ruskie naleśniki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczarki obierz i umyj, następnie pokrój w niewielkie plastry lub kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę.Do rondelka daj margarynę i 1 szklankę wody, sól i pokrojone pieczarki. Dusić aż będą miękkie ok. 0.5h. Następnie jeżeli woda się wygotowała dolej jej, a w garnuszku zarób: śmietane z mąką i wodą, gdy to zarobisz na gładką masę dodaj pare łyżek sosu z pieczarek i wymieszaj a następnie wlej do rondelka. Całość gotuj ok. 5-10 minut.
2. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksuj w wysokim naczyniu. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj mąkę, jeśli za gęste dodaj troszkę wody. Smażyć na patelni.
3 Ziemniaki ugotować z solą. Cebulkę pokroić w kostkę, do rondelka dać margarynę i cebule. Zrumienić. Ziemniaki gotować aż będą miękkie. Potem odcedzić, dodać cebulę, pieprz do smaku i 2 kostki sera białego i utłuc.
4. Na jednego naleśnika kłaść farsz ziemniaczany (najlepiej 2 łyżki) i rozsmarować na całym naleśniku, następnie zawinąć go w rulonik i na talerz. Polać sosem pieczarkowym. I smacznego.
Porady
Jeśli przygotujesz ziemniaki wcześniej, po przyrządzeniu ich najlepiej owiń je z rondelkiem w ręcznik i okryj poduszkami. Wtedy będą jeszcze bardzo ciepłe.
Komentarze