Ruskie pampuchy z dynią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pampuchy są mięciutkie z delikatnie wyczuwalną nutą dyni. Mają piękny, żółty kolor dzięki pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich.

Składniki:

  • CIASTO:
    25g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    200g puree z dyni Hokkaido
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki oliwy
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta gałki muszkatołowej

    NADZIENIE:
    250g ziemniaków ugotowanych
    250g twarogu tłustego lub półtłustego
    1 cebula
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ruskie pampuchy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u4cqay 1. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią.
    Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-180kgc9 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.
  • image-0xpv6o7 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Jeżeli będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką.
  • image-0lpgop3 4. Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.
  • 5. Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min.
  • 6. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :)
    Smacznego :)

Porady

Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość tłuczonych ziemniaków, należy zmniejszyć ilość mąki nawet do 3 szklanek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować