Ruskie pierogi z pokrzywą

4.49 (169 ocen)

  • 60 min

Danie idealne dla wielbicieli ruskich pierogów. Podałam je małej modyfikacji dodając liści pokrzywy.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg białego sera
    około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    sól morska
    pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa
    około 10 liści młodych pokrzyw

    kg ciasta pierogowego
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealne-ciasto-pierogowe
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ruskie pierogi z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekane pokrzywy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, kształtując oczywiście pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.

Porady

Ciasto na pierogi: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealne-ciasto-pierogowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować