Ruskie pierogi ze lwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle i również studzimy. Po ostudzeniu mielimy oba składniki wraz z białym serem w maszynce do mięsa, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, a przez noc schładzamy go w lodówce - wtedy będzie najsmaczniejszy. Dawniej farsz leżakował przez noc w zimnej piwnicy lub spiżarce.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło oraz gorącą wodę i zagniatamy ciasto przez około 20 - 25 minut.
Długi czas wyrabiania sprawi, ze ciasto będzie elastyczne, delikatne i aksamitnie gładkie. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wysycha podczas lepienia
3.Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy koła za pomocą szklanki.
4.Na każdy kawałek ciasta nakładamy solidną porcję farszu i lepimy pierożki, które układamy na lnianej ściereczce.
5.Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierożki odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby obciekły z wody. Pierożki podajemy otulone zeszkloną cebulką - koniecznie na maśle! Smak całości dopieści kleks gęstej śmietany ;) Życzę smacznego! :)
Komentarze