ryby
sól
mąka do panierki
olej do smażenia
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1 czubata łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Ryby w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawione ryby umyć, pokroić w dzwonka.
2.Posolić i odstawić na ok. 1 godz. w chłodne miejsce.
3.Następnie panierować w mące.
4.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
5.Gorącą rybę ułożyć w słoikach. Do każdego słoja włożyć listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Zalać rybę. Mocno zakręcić. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze