Ryby z warzywami z piekarnika

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Obiad w 40 minut, szybki i bardzo zdrowy. Wszystko piecze się razem, a my mamy czas na inne przyjemności. Warzywa marynowane zapiekane podbiły moje podniebienie. W okresie zimowym polecam zapiekać warzywa sezonowe. Bardzo lubię brukselkę, zawsze ją jadałam gotowaną, ale pieczona jest o wiele lepsza

  • 40 min

Składniki:

  • 3 kawałki łososia
    3 kawałki tołpygi
    2 cebule
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku
    1 cytryna
    1 łyżka majeranku

    warzywa:
    2 ziemniaki
    20 dkg brukselki
    3 marchewki
    1 cebula czerwona
    1 główka czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1 łyżeczka oregano
    przyprawa ognista
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryby z warzywami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryby w marynacie 1.
    Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, sok z wyciśniętej cytryny. Mieszam i odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki.
    Na drugi dzień każdy kawałek ryby zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce.
    Marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki myję dokładnie i kroję w ósemki.Brukselkę myję, kroję na pół. Warzywa przekładam do miski, dodaję plastry cebuli grube, ząbki czosnku nie obrane, dodaję oliwę, sól, bazylię, oregano, przyprawę ognistą.
  • warzywa wyłożone na blaszkę przed pieczeniem 2. Całość dokładnie mieszam w marynacie i układam na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa i rybę piekę razem 35 minut temp 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować