ryba maślano - ziołowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedzmy ryby - to samo zdrowie.

  • 30 min

Składniki:

  • Dowolne filety rybne - w zależności, ile osób chcemy nakarmić - rozmrożone
    kostka masła
    zioła: estragon, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Ryba maślano - ziołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączamy nadmiar wody z filetów na papierowym ręczniku. Kroimy na porcje (można też, jeśli filety są niewielkich rozmiarów, pozostawić je w całości).
    Masło lekko podgrzewamy w mikrofalówce, aby zmiękło. Mieszamy z ziołami, aż do powstania gładkiej masy.
    Osuszone filety układamy w naczyniu żaroodpornym "na zakładkę". Na każdą wystającą część ryby nakładamy porcję maślano - ziołowej masy.
    Pieczemy w temp. 150 stopni przez pół godziny.

Porady

Powstały po upieczeniu ryby sos można zagęścić śmietanką i łyżką mąki, ale wtedy staje się dużo cięższy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy