Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Świątecznie dzisiaj na moim stole. Przepis dostałam od mamy i szczerze "mówiąc" jest to najlepsza ryba jaką jadłam. Zawsze co roku na nią czekam.A że nie wykorzystałam całej ryby do obiadu i z ogródka wykopałam dużo marchwi, postanowiłam że zrobię sobie święto i zjem takiej rybki.

Składniki:

  • - ok. 0,5 kg marchwi
    - 1 seler średniej wielkości
    - 1 pietruszka średniej wielkości
    - 2 duże filety z dorsza
    - przyprawa do ryb do oprószenia
    - mąka do obtoczenia
    - 100 g. przecieru
    - 100 g. ketchupu
    - 2 liście laurowe
    - 2-3 ziela angielskie
    - 2 małe cebule
    - 1 łyżka soli
    - 1 łyżeczka płaska pieprzu
    - 2 szkl. wody
    - 1 łyżka cukru
    - 4-5 łyżek oleju + szczypta soli

    Dekoracja:
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kkap2i 1. Marchew, cebule, seler, pietruchę obieramy. Wszystkie warzywa oprócz cebuli ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na osolonym oleju. Warzywa wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Po 20 min. wlewamy szkl. wody. Gotujemy aż woda wyparuje po czym wlewamy druga szkl. wody. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przecier, ketchup, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Gotujemy kilka minut. Dodajemy cebulę. Odstawiamy.
  • 2. Rybę kroimy na mniejsze kawałki oprószamy dokładnie przyprawą do ryb i obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy.
  • 3. Do miseczki nakładamy małą ilość warzyw. Na to układamy ryby. Przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Przyozdabiamy pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować