Ryba po grecku

5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Moja wersja ryby po grecku.U mnie podawana na gorąco,ale można też podawać na zimno.Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Warzywa:
    1 kg marchewki
    1 duża pietruszka
    1 średni seler
    1 duży por
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka łyżek przecieru pomidorowego
    sól,pieprz
    słodka papryka w proszku
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    1 kg filetów z mintaja
    2 jajka
    sól,pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy,myjemy,osuszamy.
  • Warzywa. 2. Marchewki,pietruszkę i seler ścieramy na tarce.Por i cebulę kroimy w półplasterki.Czosnek drobno siekamy.
  • 3. Na większej patelni lub w garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.Wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważając żeby nie przypiec za mocno,następnie wrzucamy pora i smażymy,dodajemy pozostałe warzywa.
    Warzywa smażymy do miękkości cały czas mieszając.
  • 4. Do miękkich warzyw dodajemy do smaku przecier pomidorowy,paprykę słodką,sól i pieprz.Całość jeszcze chwilę przesmażamy.
  • 5. Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • 6. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.
  • Gotowe danie. 7. Na talerze nakładamy porcje warzyw,rybę i znów warzywa.Podajemy od razu gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować