Moja wersja ryby po grecku.U mnie podawana na gorąco,ale można też podawać na zimno.Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.
2 godz.
Składniki:
Warzywa:
1 kg marchewki
1 duża pietruszka
1 średni seler
1 duży por
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka łyżek przecieru pomidorowego
sól,pieprz
słodka papryka w proszku
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 kg filetów z mintaja
2 jajka
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy,myjemy,osuszamy.
2.Marchewki,pietruszkę i seler ścieramy na tarce.Por i cebulę kroimy w półplasterki.Czosnek drobno siekamy.
3.Na większej patelni lub w garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.Wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważając żeby nie przypiec za mocno,następnie wrzucamy pora i smażymy,dodajemy pozostałe warzywa.
Warzywa smażymy do miękkości cały czas mieszając.
4.Do miękkich warzyw dodajemy do smaku przecier pomidorowy,paprykę słodką,sól i pieprz.Całość jeszcze chwilę przesmażamy.
5.Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
6.Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.
7.Na talerze nakładamy porcje warzyw,rybę i znów warzywa.Podajemy od razu gorące.
Komentarze