Ryba po grecku

4.88 (216 ocen)

To danie, którego nie zabraknie na wielu wigilijnych stołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych filetów rybnych (np. dorsza, morszczuka, mintaja)
    1 kg marchewki
    300 g pietruszki
    100 g selera
    3 średnie cebule
    1 mały por (biała część)
    1 łyżeczka soli
    2 - 3 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
    200 g koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.88 (216 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć do lodówki.
  • warzywa podgotuj 2. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec dodać ziele angielskie i listki laurowe.
  • rybę usmaż 3. W czasie, gdy gotują się warzywa usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
  • 4. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać do ugotowanych warzywa razem z koncentratem, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
  • gotowe danie 5. Do głębokiego naczynia lub półmiska wkładać na przemian gorące warzywa i rybę. Chłodzić w lodówce. Potrawa najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki "się przegryzą". Smacznego!

Porady

zamiast mrożonych można użyć świeżych ryb

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować