Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć do lodówki.
2.Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec dodać ziele angielskie i listki laurowe.
3.W czasie, gdy gotują się warzywa usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
4.Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać do ugotowanych warzywa razem z koncentratem, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
5.Do głębokiego naczynia lub półmiska wkładać na przemian gorące warzywa i rybę. Chłodzić w lodówce. Potrawa najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki "się przegryzą". Smacznego!
Komentarze