Ryba po grecku w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Rybę odkładamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem warzyw.
2.Marchew, pietruszkę i seler myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy z pozostałymi warzywami na rozgrzaną patelnię z oliwą. Całość dusimy pod przykryciem. Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, ok. łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa jeszcze chwilę smażymy już bez przykrycia, aby ewentualnie oddzielona woda odparowała i odkładamy na bok na 10-15min, aby lekko przestygły.
3.Na dnie szklanek układamy po łyżce warzyw, później warstwę ryby i tak na przemian do zapełnienia szklanek.
4.Można podawać od razu,. lub po schłodzeniu w lodówce
Porady
Ryby do tej potrawu nigdy nie panieruję, ponieważ pod warzywami i tak panierka by zmiękła.
Komentarze