Ryba Sieja z piekarnika (pieczona w foli)

4.99 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Każdy wie, że ryba to samo zdrowie :) Ryby piekę w piekarniku odkąd mój tata zaczął wędkować. Ryba pieczona w foli jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo aromatyczna. Polecam nie tylko na piątkowy obiad :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Po 1 rybie na osobę (u mnie ryba sieja)
    masło
    cytryna
    2-4 ząbków czosnku
    koperek
    przyprawa do ryby
    sól
    pieprz (lepszy będzie pieprz cytrynowy)
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba sieja z piekarnika (pieczona w foli) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba przed marynowaniem 1. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić). Obcinamy głowę i płetwy. Następnie rybę nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.

  • Tak przyprawiam rybę przed zawinięciem w folię 2. Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je. Do środka wkładamy po łyżce masła, czosnek i przyprawy. Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku cytyny. Zawijamy w folię, każdą rybę z osobna. Folię powinno się zawinąć w kształt łódki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na niego odrobinę masła.
  • 3. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 30 minut.
    Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozkładam folię i sokiem który wypłynął z ryby polewam ją na wierzchu. Według mnie jest wtedy lepsza bo lekko spieczona na wierzchu :)

Porady

Rybę można podać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi w piekarniku lub z sałatką z ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować