RYBA W CHLEBOWEJ PANIERCE

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rybę pakuje się w paczuszki z foli aluminiowej i zapieka w piekarniku. Rybka najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z dorsza: 50 gramów
    - przyprawa do ryb: 0.5 opakowania
    - chleb tostowy pszenny: 7 sztuk
    - Żółty ser: 15 dekagramów
    - pęczek natki pietruszki: 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - cytryna dojrzała: 0.5 sztuki
    - czosnek- zabek: 3 sztuki
    - marchewka surowa: 2 sztuki
    - majonez: 1 łyżka
    - pestki słonecznika: 2 łyżki
    - sól,pierz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Ryba w chlebowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba w chlebowej panierce 1. 1. Rybę opłukać, dokładnie osuszyć. Jeśli to jeden duży filet podzielić go na części. Z foli aluminiowej zrobić paczuszki w kształcie prostokątów lub kwadratów. Posmarować je olejem i na każdym ułożyć filet z ryby. Skropić go sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby. Odstawić na 30 minut.

    2. Chleb pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do chleba. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do chleba z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wszystko wymieszać.

    3. Kawałki ryby starannie obłożyć masą z kostek chlebowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 20 minut. Jeśli chcemy, żeby panierka była zrumieniona i chrupiąca nie należy zakrywać paczuszek. Jeśli zaś zawiniemy rybę w folię wówczas szybciej się upiecze, ale panierka nie będzie chrupiąca.

    4. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majonez, pestki słonecznika. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować