Ryba w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety zalewamy bulionem.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy
ok. 30 minut na małym ogniu.
Ryby odcedzamy, 3 szklanki
wywaru zachowujemy.
2.Bułkę namaczamy w mleku,
odciskamy. Przepuszczamy
z rybą przez maszynkę. Dodajemy
jajka, koperek, 2/3 soku
z cytryny oraz sól, pieprz i gałkę
do smaku. Wyrabiamy. Formujemy
rulon, zawijamy w posmarowaną
olejem folię spożywczą.
Gotujemy 40 minut. Wyjmujemy
i studzimy. Kroimy w grube
plastry i układamy na głębokim
półmisku. Dekorujemy.
3.Namoczoną w 5 łyżkach
wody żelatynę rozpuszczamy
w przecedzonym wywarze. Doprawiamy
resztą soku, solą
i pieprzem. Studzimy. Tężejącą
galaretą zalewamy rybę.
Porady
● Rybę przed zalaniem galaretą warto udekorować plastrami ugotowanych na twardo jajek.
Będzie wyglądać efektownie.
Komentarze