Ryba w galarecie

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 50 min

Często przyrządzam tę rybę. Jest smaczna i bardzo łatwa do przygotowania.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ● 1 kg filetów rybnych np. z pangi
    ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. bułki tartej
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● posiekany koperek
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● sól, pieprz
    ● 3,5 łyżeczki żelatyny
    ● sok z 1 cytryny
    ● gałka muszkatołowa
    ● 2 litry bulionu warzywnego
    ● olej
    ● ugotowane warzywa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Ryba w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety zalewamy bulionem.
    Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy
    ok. 30 minut na małym ogniu.
    Ryby odcedzamy, 3 szklanki
    wywaru zachowujemy.
  • Ryba w galarecie 2. Bułkę namaczamy w mleku,
    odciskamy. Przepuszczamy
    z rybą przez maszynkę. Dodajemy
    jajka, koperek, 2/3 soku
    z cytryny oraz sól, pieprz i gałkę
    do smaku. Wyrabiamy. Formujemy
    rulon, zawijamy w posmarowaną
    olejem folię spożywczą.
    Gotujemy 40 minut. Wyjmujemy
    i studzimy. Kroimy w grube
    plastry i układamy na głębokim
    półmisku. Dekorujemy.
  • 3. Namoczoną w 5 łyżkach
    wody żelatynę rozpuszczamy
    w przecedzonym wywarze. Doprawiamy
    resztą soku, solą
    i pieprzem. Studzimy. Tężejącą
    galaretą zalewamy rybę.

Porady

● Rybę przed zalaniem galaretą warto udekorować plastrami ugotowanych na twardo jajek. Będzie wyglądać efektownie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować