Ryba w jogurcie

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Przepis z książki p. Wachowicz

  • 40 min

Składniki:

  • 6 - 8 filetów rybnych
    sól, pieprz
    marynata:
    ½ kg jogurtu naturalnego
    skórka otarta z 2 cytryn
    sok z ½ cytryny
    garść świeżej mięty lub bazylii
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili (świeża lub suszona) albo duża szczypta ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić.
    Przygotować marynatę. Do jogurtu zetrzeć skórkę z cytryny, dolać sok cytrynowy, dodać miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chili (może być suszona i pokruszona). Wymieszać. Marynatą zalać filety rybne i schować do lodówki na min. ½ godziny a nawet na całą noc. Każdy filet szczelnie zapakować w folię aluminiową z 2 łyżkami marynaty jogurtowej. Piec 20 - 30 minut na grillu lub w piekarniku (180 st. C).

Porady

Można także ułożyć w formie do pieczenia filety i zalać je marynatą bez zawijania w folię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować