Filety z morskiej ryby w jarzynach to alternatywa dla osób, które nie lubią karpia i dla dzieci, którym możemy ją podać bez obawy o ości. Ważne, że możemy ją przygotować nawet dwa dni przed Wigilią.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- dorsz (filet): 0.5 kilograma
- marchewka: 4 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- pomidory (bez skórki): 1 puszka
- cebula: 2 sztuki
- seler: 0.5 sztuki
- liść laurowy: 2 sztuki
- ziele angielskie: 3 sztuki
- sól morska (do smaku): 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny (do smaku): 0.5 łyżeczki
- cukier: 0.5 łyżeczki
- oliwa: 1 łyżka
- bulion: 1 szklanka
- masło klarowane (do smażenia ryby): 2 łyżki
Ryba w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z ryby myję, osuszam ręcznikiem papierowym skrapiam sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiam do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2.Obraną i umytą cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, posypuję cukrem i podsmażam na rozgrzanej w rondlu oliwie.
3.Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, myję i rozdrabniam robotem lub ścieram na grubych oczkach tarki jarzynowej. Warzywa przekładam do rondla i przez chwilę podsmażam mieszając. Następnie wlewam bulion, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, całość jeszcze raz mieszam i duszę pod przykryciem.
4.Pomidory rozdrabniam i razem z sokiem, przekładam na patelnię i smażę mieszając, aż około 1/4 soku odparuje. Następnie pomidory wlewam do rondla z warzywami, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i krótko wszystko razem duszę. Pilnuję, aby warzywa nie były zbyt miękkie, a najważniejsze, aby nie rozgotowały się.
5.Rybę panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone kawałki ryby układam na półmisku, wykładam warzywa i odstawiam do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem dekoruję świeżymi ziołami.
Komentarze