Ryba w towarzystwie placuszków pod porową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy ze skórek. Wszystkie warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2.Ziemniaki, seler, ½ pietruszki i 1 marchewkę rozdrabniamy z pomocą blendera. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąkę , sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Rozgrzewamy patelnię i na odrobinie oleju smażymy małe placuszki.
3.Ryby czyścimy i nacinamy na zewnętrznej stronie dwa razy z każdej strony, wnętrze nacieramy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na oleju, na bardzo małym ogniu, tak długo aż skórka stanie się krucha i chrupiąca.
4.Por kroimy w pół-plasterki i smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
5.Pozostałą pietruszkę i marchewkę kroimy w dużą kostkę i nabijamy na patyczek do szaszłyków.
6.Rybę podajemy z placuszkami, porem i szaszłykami.
Komentarze