Ryba w towarzystwie placuszków pod porową kołderką

0 (0 ocen)

Danie świetnie trafiło w gusta mojego męża, który jest wielbicielem rybek.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    400 g selera
    2 marchewki
    1 por
    1 pietruszka
    2 dorady
    Składnik dodatkowy:
    100 g ziemniaków



    Składniki robocze:
    gałka muszkatołowa
    2 łyżki masła
    olej rzepakowy
    sól, pieprz
    2 łyżki mąki
    2 jajka
    suszony czosnek
    sok z limonki
    Do dekoracji:
    limonka

Ryba w towarzystwie placuszków pod porową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy ze skórek. Wszystkie warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • 2. Ziemniaki, seler, ½ pietruszki i 1 marchewkę rozdrabniamy z pomocą blendera. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąkę , sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Rozgrzewamy patelnię i na odrobinie oleju smażymy małe placuszki.
  • 3. Ryby czyścimy i nacinamy na zewnętrznej stronie dwa razy z każdej strony, wnętrze nacieramy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na oleju, na bardzo małym ogniu, tak długo aż skórka stanie się krucha i chrupiąca.
  • 4. Por kroimy w pół-plasterki i smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Pozostałą pietruszkę i marchewkę kroimy w dużą kostkę i nabijamy na patyczek do szaszłyków.
  • 6. Rybę podajemy z placuszkami, porem i szaszłykami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy