Ryba z sosem beszamelowym i ziemniakami

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Smakuje nawet osobom, które za rybami nie przepadają. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mintaja lub innej białej ryby
    1 niewielki brokuł
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    łyżeczka soli

    Sos beszamelowo - imbirowy:

    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    3 szklanki mleka
    szczypta imbiru
    szczypta płatków chilli
    łyżeczka soli
    1/4 świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Ryba z sosem beszamelowym i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy umyte do wysokiego garnka. Zalewamy podwójną ilością wody, solimy. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, to pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy pięć minut a następnie wszystko odcedzamy.

    Brokuły odkładamy a ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jedno jajko, dokładnie mieszamy.

    Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i układamy na dnie rybę i kawałki brokułów.

    W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się ze złoci. Następnie dodajemy mleko i cały czas podgrzewający miksujemy na wolnych obrotach by sos był puszysty i lekki. Doprawiamy solą, imbirem, płatkami chilli i gałką muszkatołową.
    Jak zgęstnieje to go wyłączamy i przelewamy na rybę.

    Ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzorki na wierzchu. Następnie zapiekamy przez dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować