Ryba z sosem beszamelowym i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy umyte do wysokiego garnka. Zalewamy podwójną ilością wody, solimy. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, to pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy pięć minut a następnie wszystko odcedzamy.
Brokuły odkładamy a ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jedno jajko, dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i układamy na dnie rybę i kawałki brokułów.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się ze złoci. Następnie dodajemy mleko i cały czas podgrzewający miksujemy na wolnych obrotach by sos był puszysty i lekki. Doprawiamy solą, imbirem, płatkami chilli i gałką muszkatołową.
Jak zgęstnieje to go wyłączamy i przelewamy na rybę.
Ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzorki na wierzchu. Następnie zapiekamy przez dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Komentarze