Ryba podana w ten sposób doskonale smakuje na ciepło jak również w postaci zimnej przekąski. Warzywa nadają rybie soczystości i pełniejszego smaku. W mojej rodzinie często pojawia się na wigilijnym stole i przy innych okazjach.
60 min
Składniki:
ok. 800 g dowolnej ryby
mąka do obtaczania
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
1/4 pora
1/2 puszki zielonego groszku
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki oleju
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól
pieprz
papryka słodka
Ryba z sosem greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ryby usuwamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron.
2.Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę kroimy a krążki. Przekładamy je do garnka z olejem. Podlewamy wodą. Dodajemy sól, ziele, liść laurowy i dusimy.
Komentarze