Filety ryby z zieloną fasolką, szpinakiem i porem w kremowym sosie śmietanowym.
Składniki:
600 g filetów morskiej ryby
2 łyżki soku z cytryny
450 g zielonej fasolki szparagowej
1 por
2 cebule
250 g młodego szpinaku
100 ml mleka
200 ml śmietany 12%
1 łyżka masła
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżka koperku
olej do smażenia
sól do smaku
Ryba z warzywami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę solimy i na niewielkiej ilości oleju smażymy z obu stron. Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny. Fasolkę gotujemy, odcedzamy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w paski, dodajemy pokrojonego w krążki pora. Całość trzymamy na patelni około 5 minut.
2. Następnie wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy masło, fasolkę, szpinak, pieprz cytrynowy. Mieszamy, na wierzch warzyw układamy rybę, posypujemy koperkiem. Zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Gotowe.
Komentarze