Ryba zapiekana w folii aluminiowej

4.47 (172 ocen)

  • 1 godz. 15 min

doskonała na każdą okazję:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kg ulubionej ryby morskiej
    ½ cytryny
    ½ pęczka koperku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    ½ łyżeczki czosnku
    1 cebula
    dodatkowo: folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba zapiekana w folii aluminiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba zapiekana w folii aluminiowej 1. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron, po czym oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy mieszankę ziół z bazylii, ziół prowansalskich, przyprawy do ryb i czosnku. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nacieramy przyprawami kawałki ryb. Cebule kroimy drobno i obsypujemy nią ryby. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • Ryba zapiekana w folii aluminiowej 2. Ucinamy tyle kawałków folii aluminiowej ile mamy ryb. Wielkość folii powinna być takiej wielkości, abyśmy mogli zawinąć rybę. Na środku każdego kawałka folii aluminiowej układamy rybę, posypujemy ją drobno posiekanym koperkiem, po czym zawijamy rybę. Należy pamiętać o krótszych bokach, które podwijamy pod spód aby sok z ryby podczas pieczenia nie wypłynął. Tak zawinięte ryby układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
  • Ryba zapiekana w folii aluminiowej 3. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować