Ryba zapiekana z brokułem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Natrzeć je przyprawą do ryby. Przełożyć do zamkniętego naczynia lub owinąc folią spozywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
2.Brokuł opłukać, podzielić na mniejsze części i obgotować we wrzątku aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odcedzić i polać zimną wodą. Papryke pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce.
3.Jajka rozmącić ze śmietanką. Dodać natkę pietruszki i 2/3 stratego sera. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do zamiekanek lub oregano.
4.Naczynie żaroodporne natrzeć masłem. Ułożyć filety z ryby, brokuły i parykę. Zalać masą jajeczną iw stwić do nagrzanego do 180st piekarnika. Zapiekać ok 30 min. Przed wyjęciem posypac resztą sera żółtego.
Komentarze