Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.
45 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki główne:
· 3-4 filety z morszczuka
· 2 średnie marchewki
· pół selera
· korzeń pietruszki
· zielona część pora
Rybka zapiekana a'la grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle na przyprawionej stronie. Druga stronę rybki doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić.
2.Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby.
4.Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby.
5.Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw.
6.Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Bardzo delikatnie przewracamy rybę łączeniem do dołu. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Rybę smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszna z listka laurowego.
Komentarze