Rybki w zalewie octowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowane rybki mają bardzo fajny smak, są doskonałe jako zimna przekąska i co istotne ...możne je długo przechowywać w lodówce

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg świeżych małych rybek

    Panierka
    - 10 dag bułki tartej
    - 10 dag mąki
    - 1 jajko

    Zalewa
    - 1 litr wody
    - 1 szklanka octu
    - 6 ziarenek ziela angielskiego
    - 3 ziarenka pieprzu
    - 2 liście laurowe
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka wegety
    - 1 łyżeczka magi
    - cebula

Rybki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panierowane rybki 1. Gotowe rybki panierujemy w mące następnie w jajku i bułce tartej.
  • Usmażone rybki 2. Gotowe o panierowane rybki smażymy na patelni na złoty kolor. Następnie robimy zalewę do garnka dodaje poszczególne składniki zalewy - gotujemy
  • Rybki przygotowane do zalania zalewą 3. Przygotowujemy słoiki do których dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę wkładamy rybki (nie za ciasno ) Zalewamy ugotowaną zalewą zakręcamy - odstawiamy na 3 dni po tym czasie rybki można jeść.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy