Ryba zaserwowana na sposób indyjski. Z delikatnym posmakiem mleczka kokosowego. Ostrość można kontrolować ilością dodawanych przypraw- ja osobiście lubię tą rybkę zdecydowanie charakterną ;) .
40 min
Składniki:
Składniki:
• 300-400 g filetów z dorsza
• 1 duża cebula
• 2 drobno posiekane ząbki czosnku
• olej do smażenia
• laska cynamonu
• 2 cm startego na tarce świeżego imbiru
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/2 łyżeczki curry
• kilka kropel ostrego sosu chili
• 3 wyfiletowane pomidory
• puszka mleczka kokosowego (400 ml)
• garść świeżej kolendry
• sól
• pieprz
Rybne curry na mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzany olej wrzucamy laskę cynamonu i chwilkę smażymy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy utarty w moździerzu w odrobinie wody czosnek z imbirem. Chwilę smażymy, żeby woda odparowała. Dodajemy kurkumę, chili oraz curry. Po chwili dorzucamy posiekane pomidory. Całość chwilkę dusimy, poczym zalewamy mleczkiem kokosowym. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę rybę. Całość gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Komentarze