Robiła je jeszcze moja babcia, później mama, a teraz ja. Smakują moim domownikom i gościom. Nie sąpracochłonnym daniem, robi się je szybko i z prostych składników, które są ogólnie dostępne.
Rybne kulki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę obieramy ze skóry
i ości. Cebulę obieramy, drobno
siekamy, mieszamy z rybą i natką
pietruszki.
2.Formujmy kulki wielkości
orzecha włoskiego.
3.Ryż gotujemy, studzimy. Pa- marchewkowa
prykę myjemy, usuwamy gniazda
nasienne, miąższ kroimy
w kosteczkę. Ogórka również
kroimy w kostkę. Ostudzony ryż
łączymy z ogórkiem i papryką,
mieszamy z majonezem. Przyprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do salaterki
lub na talerz, na wierzchu
układamy kulki rybne i posypujemy
natką pietruszki.
Komentarze