Bardzo prosty deser, ryż ugotowany na mleku z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty jest pełen aromatycznego smaku i zapachu. Do takiego zestawu świetnie pasują truskawki.
50 min
Składniki:
250 g ryżu mlecznego
1 l mleka
100 g cukru
8 listków mięty
1 cytryna
500 g świeżych truskawek
5 kostek ciemnej czekolady
Ryż cytrynowo-miętowy na mleku z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę wyszoruj, zetnij z niej skórę. Do garnka wlej mleko, wrzuć skórkę cytrynową i miętę. Gotuj na wolnym ogniu do 10 minut, pilnuj by mleko nie wykipiało. Odcedź na sicie i wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i zagotuj.
2.Ryż przepłucz na sicie i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu, często mieszaj, ryż należy tak długo gotować aż będzie miękki i kleisty.
3.Truskawki umyj, odszypułkuj, możesz pokroić w części. Do pucharków nakładaj warstwę ryżu, truskawki, ryż i truskawki, górę deseru posyp startą gorzką czekoladą.
Komentarze