Ryż z grzybami i mięsem mielonym

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Po dwóch miesiącach odpoczynku, wracam z przepisem.

  • 60 min

Składniki:

  • * 200 g mięsa mielonego z indyka
    * cebula szalotka drobno posiekana
    * ząbek czosnku drobniutko posiekany
    * 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
    * litr rosołu drobiowego
    * wcześniej ugotowane w szklance wody, na małym ogniu, dwie garstki grzybów suszonych, wystudzone i posiekane drobno
    * woda z gotowania grzybów, około pół szklanki
    * 3/4 szklanki ryżu arborio, wypłukanego w zimnej wodzie
    * przyprawy: suszony tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
    * ser parmezan do posypania gotowej potrawy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z grzybami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczęłam od przygotowania składników.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulkę i czosnek, dodałam mięso mielone. Razem usmażyłam, rozdrabniając mięso by się nie posklejało.
  • 3. Dodałam ryż, tymianek i zioła prowansalskie, całość przesmażyłam chwilę, dosypałam przyprawy, wymieszałam zalałam wodą z grzybów. Wymieszałam i gotowałam całość około 25 minut na małym ogniu podlewając od czasu do czasu bulionem z kurczaka.
  • 4. Doprawiłam solą i pieprzem, podane z serem parmezanem. Smacznego!

Porady

Ta potrawa najlepiej smakuje świeża, zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować