Ryż słodko-kwaśny z klopsikami i kalafiorem

0 (0 ocen)

Orientalny sos nadaje ryżowi niecodzienny charakter.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mięsa mielonego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kilka plastrów papryki konserwowej
    3 plastry ananasa
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    sól pieprz, curry
    1/2 główki kalafiora
    2 łyżki margaryny
    5łyżek bułki tartej
    2 opakowania ryżu

Ryż słodko-kwaśny z klopsikami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki curry. Formujemy kulki i smażymy na oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
    Na sos cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Pozostałe warzywa kroimy w tak zwaną zapałkę. Przesmażamy na oleju surowe warzywa, podlewamy 1 szklanką wody, dusimy do miękkości. Dodajemy paprykę, doprawiamy solą, pieprzem, curry, sosem sojowym. Rozprowadzamy skrobię w 3/4 szklanki wody, zagęszczamy sos. Umieszczamy w nim klopsy.
    Gotujemy kalafior w wodzie lub na parze. Przesmażamy bułkę tartą na margarynie. Nakładamy na kalafior.
    Gotujemy ryż al dente, dodajemy kilka łyżek sosu bez warzyw, delikatnie mieszamy. Podajemy z kompotem jabłkowym lub sokiem z ananasa.

Porady

Aby uzyskać żółty kolor ryżu należy dodać do wody curry lub barwniki spożywcze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy