Ryż po hiszpańsku z chorizo

4.48 (177 ocen)

Danie jest bardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad.

Składniki:

  • 150g chorizo
    200g suchego ryżu
    1 papryka czerwona
    10-15 oliwek zielonych
    200ml przecieru pomidorowego
    1 duża cebula
    1/2 szklanki groszku konserwowego
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż po hiszpańsku z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę.
  • 2. Chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować