Ryż po meksykańsku

4.77 (210 ocen)

Danie proste i błyskawiczne w przyrządzeniu, a przy tym smaczne i rozgrzewające, idealne w chłodne dni.

Składniki:

  • 2-3 woreczki ryżu
    0,5kg mięsa mielonego
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz cayenne
    Suszona bazylia, oregano, suszona ostra papryka
    Olej
Wystaw ocenę:

4.77 (210 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Ryż po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i papryką. Chwilę całość dusimy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu
  • 3. Sos podajemy ze świeżo ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Pomidor Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować