Ryż pod pierzynką

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Miła odmiana dla znudzonych zapiekanym ryżem. Przepis powstał przez przypadek, gdy zjawili się goście, a ja nie mając czasu na zakupy tworzyłam z tego co było w domu.

  • 30 min

Składniki:

  • kubek ryżu,
    1kg jabłek,
    kostka twarogu,
    średni kubek śmietany,
    cukru lub miodu wedle uznania,
    2 budynie śmietankowe,
    2 łyżki masła,
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż. W tym czasie obrać i zetrzeć jabłka na tarce. Kostkę sera, śmietanę, cukier, i budynie wymieszać blenderem.
    Blachę lub naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Układać warstwami:
    ugotowany ryż, starte jabłka posypane cynamonem i na koniec masę z twarogu. Wyrównać łyżką. Piec do momentu kiedy masa się zetnie i lekko zrumieni.
    Piec ok. 20min 170 stopni C

Porady

Jeśli ktoś woli ryż w torebkach wystarczą 2 na średnią blachę. Budyń może być również waniliowy. Dla urozmaicenia czasami do masy dodaję banana, brzoskwinię. Podane składniki powinny wystarczyć dla 4 osób z małą dokładką. Jeśli ktoś dba o linię zamiast śmietany może dodać jogurt grecki lub inny gęsty naturalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować