Ryż w kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone

4.93 (208 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Delikatny, kremowy sos doskonale uzupełnia się z ryżem i choć nie wymaga zbyt wiele pracy i czasu jest pysznym, sycącym daniem.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 150gramów
    - passata pomidorowa: 300mililitrów
    - serek mascarpone: 5 łyżek
    - cebula: 1sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pietruszka natka siekana: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - chilli w proszku: 3 szczypty
    - olej: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.93 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Passata

Ryż w kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z passatą i serkiem mascarpone 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną bardzo drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie wlewamy passatę, doprawiamy papryką chilli i solą. Po około 2 minutach dodajemy serek mascarpone, na małym gazie mieszając doprowadzamy do zagotowania. Do tak przygotowanego sosu wsypujemy ugotowany ciepły ryż, dobrze mieszamy. Posypujemy natką z pietruszki, danie gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mascarpone Ryż Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować