Ryż z cukinią

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

słodko- pikantny smak, bardzo nam smakował

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 torebka ryżu ugotowanego al’ dente
    2 małe łodygi selera naciowego
    1 srednia marchewka
    Kawałek selera korzennego
    1 duża cebula
    2 bardzo małe cukinie
    1 duży ząbek czosnku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki sosu słodkiego Chili Tao Tao
    1,5 szklanki przegotowanej wody
    Sól morska
    Pieprz czarny zmielony
    2 łyżeczki Vegety
    2 łyżeczki cukru
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty do wykonania  potrawy 1. Warzywa umyć i pokroić w kosteczkę.
    Cebulę zeszklić w rondlu, na masełku z dodatkiem oleju, dodając 2 łyżeczki Vegety i 2 łyżeczki cukru dodać seler naciowy, przesmażyć chwilę, dodać marchew i seler korzenny, podsmażyć i poddusić na małym ogniu, gdy lekko zmiękną warzywa, dodać cukinię, posiekany czosnek, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z małą ilością wody, połączyć z ryżem.
    Doprawić solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i dodać sos słodki Chili Tao Tao.
    Dusić na małym ogniu często mieszając i stopniowo podlewając wodą/ razem ok. 2 szklanki/
    Na koniec doprawić wg własnego gustu w/w przyprawami.
    Po zestawieniu z ognia przykryć i odstawić na ok. 5 minut.

Porady

Ryż można podać np. do kurczaka lub pierś kurczaka pokroić w kostkę, obsmażyć i dodać do ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować