1.Warzywa umyć i pokroić w kosteczkę.
Cebulę zeszklić w rondlu, na masełku z dodatkiem oleju, dodając 2 łyżeczki Vegety i 2 łyżeczki cukru dodać seler naciowy, przesmażyć chwilę, dodać marchew i seler korzenny, podsmażyć i poddusić na małym ogniu, gdy lekko zmiękną warzywa, dodać cukinię, posiekany czosnek, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z małą ilością wody, połączyć z ryżem.
Doprawić solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i dodać sos słodki Chili Tao Tao.
Dusić na małym ogniu często mieszając i stopniowo podlewając wodą/ razem ok. 2 szklanki/
Na koniec doprawić wg własnego gustu w/w przyprawami.
Po zestawieniu z ognia przykryć i odstawić na ok. 5 minut.
Porady
Ryż można podać np. do kurczaka lub pierś kurczaka pokroić w kostkę, obsmażyć i dodać do ryżu.
Komentarze