Ryż z dynią, cukinią i jaglanką

0 (0 ocen)

Sycąca, smaczna potrawa, którą można podawać za każdym razem z innymi dodatkami. Polecam z jesiennymi warzywami.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
    1 szklanka kaszy jaglanej
    50 dag dyni (miąższu)
    30 dag cukinii ( jeżeli jest mała może być nieobrana)
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    garść pestek słonecznika
    oliwa/olej
    pól pęczka natki pietruszki
    serek pleśniowy/parmezan
    sól, pieprz, curry, chilli, tymianek

Ryż z dynią, cukinią i jaglanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż i kasze ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię i obraną dynię pokroić na cienkie nieduże plasterki ( lub zetrzeć na krajarce). Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażać.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziarna słonecznika. Prażyć kilka minut, aż nabierze złotego koloru.
  • 4. Na dużej patelni wymieszać ryż, kaszę oraz podsmażone warzywa. Całość chwilę podsmażać, doprawić do smaku. Dodać prażone pestki. Podawać posypane serem oraz pietruszką Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy