Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować, wsypać ryż, gotować na maleńkim ogienku około 20 minut, bardzo często mieszając, dopóki mleko nie wyparuje, a ryz stanie się bardzo gęsty.
Odstawić z gazu i lekko przestudzić. Do wciąż mocno ciepłego ryżu dodajemy żółtka ubite z cukrem, mieszamy, następnie dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy wszystko dokładnie.
Garnek z ryżem zawijamy w ściereczkę, wsadzamy pod pierzynkę, a w tym czasie przyrządzamy jabłuszka.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki, przesypujemy je do rondla, zalewamy około 0,5 - 3/4 szklanki wody, dusimy do miękkości (ja lubię kiedy część jabłek jest musem, a część w kawałeczkach). Potem dodajemy cynamon, jeśli jest potrzeba również i cukier, wg uznania.
2.Do natłuszczonej masłem tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm) lub naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie rozprowadzamy masę jabłkową, przykrywamy drugą częścią ryżu.
Wierzch posypujemy startym na dużych oczkach masłem.
Zapiekamy około 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni, dopóki ryż nie zacznie się z wierzchu przypiekać.
Komentarze