ryż z jabłkami

4.49 (169 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione danie z dzieciństwa :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300 gramów ryżu z woreczków ( u mnie 3 torebki)
    1 litr mleka (dałam 3,2%)
    3 kopiaste łyżki cukru (spróbujcie czy nie wolicie więcej)
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    masa jabłkowa:
    6 średnich jabłek (dałam słodziutkie championy)
    1 łyżeczka cynamonu lub domowy cukier cynamonowy
    do masy ryżowej dodatkowo po ugotowaniu:
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki śmietany kremówki 30%
    dodatkowo na wierzch wiórki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, wsypać ryż, gotować na maleńkim ogienku około 20 minut, bardzo często mieszając, dopóki mleko nie wyparuje, a ryz stanie się bardzo gęsty.
    Odstawić z gazu i lekko przestudzić. Do wciąż mocno ciepłego ryżu dodajemy żółtka ubite z cukrem, mieszamy, następnie dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy wszystko dokładnie.

    Garnek z ryżem zawijamy w ściereczkę, wsadzamy pod pierzynkę, a w tym czasie przyrządzamy jabłuszka.

    Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki, przesypujemy je do rondla, zalewamy około 0,5 - 3/4 szklanki wody, dusimy do miękkości (ja lubię kiedy część jabłek jest musem, a część w kawałeczkach). Potem dodajemy cynamon, jeśli jest potrzeba również i cukier, wg uznania.
  • 2. Do natłuszczonej masłem tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm) lub naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie rozprowadzamy masę jabłkową, przykrywamy drugą częścią ryżu.
    Wierzch posypujemy startym na dużych oczkach masłem.
    Zapiekamy około 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni, dopóki ryż nie zacznie się z wierzchu przypiekać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować