Ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

Ryż z jabłkami jadłam, jem i zapewne dalej jeść będę... Dlaczego? To smak mojego dzieciństwa! Najbardziej lubię, gdy jest w nim dużo cynamonu i orzechów włoskich.

Składniki:

  • Składniki: (na 2 porcje)


    200 g białego ryżu
    woda do ugotowania ryżu
    3 duże jabłka
    3 łyżki wody
    3/4 szkl mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki cukru
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    garść orzechów włoskich

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, aż będzie al dente (nie może być zbyt miękki!). Odsączyć na sitku.

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku razem z cynamonem, 3 łyżkami wody, masłem oraz cukrem. Dusić, aż jabłka zmiękną. Następnie wsypać ugotowany ryż i wlać mleko. Gotować do momentu wchłonięcia przez ryż mleka. Na koniec dodać posiekaną, suszoną żurawinę, jogurt naturalny i orzechy włoskie. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać odrobinę cynamonu. Podawać na ciepło. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy