Ryż z jabłkami i bezą

4.49 (191 ocen)

Świetny sposób na słodki podwieczorek. Tak przygotowany ryż smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:


  • 2 szkl ryżu
    3 szkl mleka
    3 łyżki cukru
    słoiczek musu jabłkowego
    1-2 łyżki cynamonu
    2 białka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, wsypać ryż i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, zostawić do lekkiego przestudzenia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu. Na nim rozsmarować mus jabłkowy, posypać cynamonem. Wyłożyć resztę ryżu. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniący i szklisty. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 20-30 minut do zarumienienia bezy. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

ryż z jabłkami

To może cię zainteresować