Ryż z jabłkami i śmietanową polewą

4.99 (191 ocen)

Gdy w piekarniku piecze się ryż z jabłkami, w kuchni unosi się zapach dzieciństwa. Ja chętnie wracam do tych wspomnień.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    3 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka masła

    1.2 kg jabłek
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    kora cynamonu

    1 szklanka śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    cynamon do oprószenia

    Forma:32 x 18 cm
Wystaw ocenę:

4.99 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Zapiekanki

Ryż z jabłkami i śmietanową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż 1. Wodę z mlekiem zagotować, wsypać ryż i na wolnym ogniu gotować do czasu wchłonięcia płynu. Dodać cukier waniliowy, masło i wymieszać. Przykryć na czas przygotowania jabłek.
  • Jabłka 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i krótko przesmażyć z masłem i cynamonem ( ok. 10 min). Po tym czasie dosłodzić miodem.
  • Warstwy 3. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wyłożyć część ryżu. Na ryż wyłożyć połowę jabłek, następnie resztę ryżu i na wierzch resztę jabłek.
  • Zapiekanka 4. Wyrównać i wstawić na pół godziny do piekarnika z temperaturą 180 stopni.
  • Warstwa śmietany 5. Śmietanę wymieszać z cukrami. 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika i wylać śmietanę na jabłka. Podawać na ciepło, lekko oprószony cynamonem.

Porady

Do potrawy można dodać więcej miodu lub cukru i potraktować jako deser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować