Ryż z jabłkami i śmietanową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z mlekiem zagotować, wsypać ryż i na wolnym ogniu gotować do czasu wchłonięcia płynu. Dodać cukier waniliowy, masło i wymieszać. Przykryć na czas przygotowania jabłek.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i krótko przesmażyć z masłem i cynamonem ( ok. 10 min). Po tym czasie dosłodzić miodem.
3.Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wyłożyć część ryżu. Na ryż wyłożyć połowę jabłek, następnie resztę ryżu i na wierzch resztę jabłek.
4.Wyrównać i wstawić na pół godziny do piekarnika z temperaturą 180 stopni.
5.Śmietanę wymieszać z cukrami. 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika i wylać śmietanę na jabłka. Podawać na ciepło, lekko oprószony cynamonem.
Porady
Do potrawy można dodać więcej miodu lub cukru i potraktować jako deser.
Komentarze