Ryż z kalafiora z migdałami

0 (0 ocen)

Bardzo oryginalny pomysł na wykorzystanie kalafiora, który starty na tarce przypomina biały ryż. Potrawę można spotkać na ulicach Jerozolimy, sprzedawaną w barach. Danie jest lekkie, niebanalne, a przede wszystkim naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 kalafior
    pół szklanki migdałów
    pęczek natki pietruszki
    kilka listków świeżej mięty
    łyżka rodzynek
    4 łyżki oleju lub oliwy
    pół łyżeczki mielonej kolendry
    1/4 łyżeczki chili
    2 łyzki soku z cytryny
    duża szczypta cynamonu
    duża szczypta kardamonu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z kalafiora z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na duże różyczki i wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, często go obracając, by się nie przypalił. Następnie ścieramy go na tarce o dużych oczkach. Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie kroimy w duże kawałki. Siekamy natkę pietruszki, miętę oraz rodzynki. W dużej misce mieszamy kalafiora z posiekanymi ziołami, rodzynkami, migdałami, olejem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Doprawiamy solą do smaku.

Porady

Danie smakuje równie dobrze następnego dnia, gdy postoi w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Migdały Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować