Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowym to danie idealne na obiad. Soczysty kurczak w połączeniu z kremowym sosem oraz delikatnym ryżem daje połączenie, które cieszy podniebienie.
8 min
Składniki:
8 dużych pieczarek
ok. 300g piersi z kurczaka (może być mniej)
1 paczka ugotowanego ryżu
200 ml jogurty naturalnego (najlepiej typu greckiego)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pietruszka, zioła prowansalskie
Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie albo smażymy kurczaka na patelni, albo owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut.
2.W międzyczasie kroimy pieczarki na bardzo małe kawałki, wrzucamy na patelnię z tłuszczem i stawiamy na mały ogień. Pieczarki zmniejszą swoją objętość. Zdejmujemy je z gazu dopiero wtedy kiedy wyparuje z nich woda, którą same wypuściły. Na koniec je przyprawiamy (solą, pieprzem, papryką).
3.Do jogurtu naturalnego dodajemy zioła prowansalskie, pietruszkę oraz wyciśnięty czosnek (jego ilość zależy od was). Wszystko mieszamy i dodajemy do pieczarek. Gotujemy przez chwilę, aby sos się zagęścił.
4.Na talerzu układamy ryż. Robimy w nim w środku dziurę, gdzie wlewamy sos. Na górę kładziemy kawałki kurczaka. Całość posypujemy pietruszką.
Komentarze