Ryż z łososiem i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sparz cytrynę, następnie osusz i zetrzyj skórkę do głębokiego talerza. Dodaj wyciśnięty czosnek, pół łyżeczki soli, paprykę słodką i oliwę z oliwek. Wymieszaj. Rozgrzej patelnię teflonową. Obtocz filety ze wszystkich stron w mieszance i ułóż na rozgrzanej patelni. Smaż z każdej strony po ok 7 minut na średnim ogniu. Ryba nie powinna być usmażona "na sucho". Przed zdjęciem z patelni rozetnij filet i sprawdź czy jest dobry w środku. Odłóż na deskę do krojenia i usuń z patelni resztki marynaty i ryby
2.Ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki soli. Odsącz, ale zostaw w ciepłym garnku. Dobrze umyj cukinię, nie obieraj jej. Pokrój cukinię na półokrągłe plastry i wrzuć na patelnię. Wsyp pół łyżeczki soli i smaż. Na desce do krojenia porozdzielaj usmażonego łososia na mniejsze kawałki widelcami. Wsyp go do cukinii i smaż jeszcze przez chwilę
3.Na patelnię wlej śmietanę i dodaj gorgonzolę. Całość zagotuj mieszając tak, żeby ser się roztopił. Dodaj gałkę muszkatołową i ewentualnie soli do smaku.
Do ryżu dodaj masło i biały pieprz i wymieszaj widelcem. Potrawę podaj z koperkiem i białym pieprzem na talerzu. Smacznego:)
Komentarze