Ryż z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na lekko twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą.
2.Marchew obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie paseczki. Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy wzdłuż na 6-8 części, a następnie na cienkie plasterki. Białą część pora kroimy na półtalarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną marchewkę.
3.Po 2 minutach dorzucamy cukinię i białą część pora, ciągle mieszając smażymy razem 3-4 minuty. Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy.
4.Owoce morza płuczemy ciepłą wodą, dodajemy do pozostałych składników. Kurkumę rozprowadzamy w około 1/5 szklanki ciepłej wody, wlewamy do ryżu, mieszamy.
5.Po 3-4 minutach doprawiamy do smaku chili oraz świeżo mielonym pieprzem, a także ewentualnie solą.
Komentarze