Ryż z owocami morza

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żółty ryż z owocami morza i warzywami zadowoli nie jedno podniebienie...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż długoziarnisty: 0.75 szklanki
    - owoce morza (mieszanka mrożona) (obgotowane): 25 dekagramów
    - cukinia mała: 1 sztuka
    - marchewka (średnia): 1 sztuka
    - biała część pora: 0.5 sztuki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 4 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - chili (do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na lekko twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą.
  • 2. Marchew obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie paseczki. Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy wzdłuż na 6-8 części, a następnie na cienkie plasterki. Białą część pora kroimy na półtalarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną marchewkę.
  • 3. Po 2 minutach dorzucamy cukinię i białą część pora, ciągle mieszając smażymy razem 3-4 minuty. Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Owoce morza płuczemy ciepłą wodą, dodajemy do pozostałych składników. Kurkumę rozprowadzamy w około 1/5 szklanki ciepłej wody, wlewamy do ryżu, mieszamy.
  • 5. Po 3-4 minutach doprawiamy do smaku chili oraz świeżo mielonym pieprzem, a także ewentualnie solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować