Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami to danie proste i pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g ryżu
    250 ml mleka
    250 ml wody
    1 łyżka masła
    szczypta soli
    4 łyżki domowego cukru waniliowego
    800 g jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki cukru
    100 ml śmietany 30%
    3 łyżki masła
    jogurt grecki lub gęsta śmietana (do podania)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować