Sezon na rabarbar w pełni, dlatego postanowiłam go smacznie wykorzystać. Stwierdziłam, że zamiast ryżu z jabłkami zrobię go właśnie z rabarbarem - pomysł okazał się strzałem w 10tkę a całość wyszła bardzo smaczna :)
25 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
350 g ryżu
600 g rabarbaru (oczyszczonego)
4 łyżki cukru
80 g cukru
250 g śmietany
100 g płatków jaglanych błyskawicznych
20 g siemienia lnianego
cynamon
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Ryż zapiekany z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar kroimy w plastry, zasypujemy 4 łyżkami cukru i odstawiamy aż puści sok, który następnie zlewamy.
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i chwilkę dusimy (tylko do momentu aż zmięknie).
3.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy cukier, śmietanę, cynamon i mieszamy.
4.Połowę ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy go płatkami jaglanymi, następnie rozkładamy rabarbar i pozostały ryż i posypujemy siemieniem.
5.Zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem).
Komentarze