Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem

4.47 (155 ocen)

Pyszne i lekkie danie, dość łatwe w przygotowaniu. Na wierzchu położyłam mozzarellę, jednak można wzmocnić smak zapiekanki, wykorzystując sery pleśniowe.

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    200g ryżu
    300g mrożonego szpinaku (może być świeży, rozdrobniony)
    3-4 mrożone filety rybne

    Składnik podstawowy dodatkowy
    2 kulki mozzarelli

    Składniki robocze
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    1-2 ząbki czosnku
    oliwa
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek gotujemy na sypko ryż i odstawiamy. W międzyczasie opłukujemy i osuszamy rybę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 10-15min.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szpinak i podgrzewamy, aż się rozmrozi i nieco odparuje. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Szpinak ściągamy z patelni, dodajemy oliwy, podgrzewamy i podsmażamy na niej rybę.
  • 3. Ryż mieszamy z rozdrobnioną kulką mozzarelli, doprawiamy pieprzem.
  • Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem 4. Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy oliwą. Na dno naczynia układamy ryż. Następnie usmażoną rybę, szpinak i mozzarellę. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach.

Porady

Do tego dania można użyć dowolny rodzaj ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Ryby Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować