Pyszne i lekkie danie, dość łatwe w przygotowaniu. Na wierzchu położyłam mozzarellę, jednak można wzmocnić smak zapiekanki, wykorzystując sery pleśniowe.
Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek gotujemy na sypko ryż i odstawiamy. W międzyczasie opłukujemy i osuszamy rybę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 10-15min.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szpinak i podgrzewamy, aż się rozmrozi i nieco odparuje. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szpinak ściągamy z patelni, dodajemy oliwy, podgrzewamy i podsmażamy na niej rybę.
3.Ryż mieszamy z rozdrobnioną kulką mozzarelli, doprawiamy pieprzem.
4.Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy oliwą. Na dno naczynia układamy ryż. Następnie usmażoną rybę, szpinak i mozzarellę. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach.
Komentarze