ryż ugotowany na sypko ok2 szklanki
pomidor 1 i 1/2 sztuki
jajka 3-4 sztuki
por 1/2 sztuki
ogórek zielony 1/2 sztuki
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
sól do smaku
pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Część jajek pokroić w kostkę, a część na ćwiartki albo w ósemki. Pomidora umyć, pokroić w ósemki. Ogórka umyć, ukroić kilka plasterków, a resztę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Pora oczyścić, umyć i drobno pokroić. Do ryżu dodać jajko i ogórka pokrojone w kostkę, pora i kukurydzę, wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć na półmisek albo do salaterki, obłożyć pozostałymi jajkami, pomidorem i ogórkiem. Sałatkę polać ulubionym sosem albo wcześniej wymieszać krojone składniki z majonezem.
Komentarze