300 g fileta ze świeżego łososia
120 g ryżu basmati
300 g cukinii
1/2 strąka czerwonej papryki
150 g żółtego sera
2 łyżki posiekanego zielonego koperku
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
masło do wysmarowania formy
Ryżowa zapiekanka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z fileta zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem 10 minut, mieszamy i pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
2.Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 8 minut i odcedzamy.
3.Cukinię kroimy w grubsze plastry, a następnie w słupki. Solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Wylewamy powstały sok, a cukinię osuszamy kuchennym ręcznikiem.
4.Oczyszczoną paprykę kroimy w większą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, startym serem (2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania zapiekanki) i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
6.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy 2/3 ryżu z warzywami i serem. Na ryżu układamy podpieczonego łososia i przykrywamy resztą ryżu. Wierzch posypujemy pozostawionym serem i zapiekamy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut.
Porady
Zapiekankę można piec w jednym naczyniu lub w kilku mniejszych. U mnie wyszły 3 porcje w naczyniach o pojemności 400ml.
Komentarze