ryżowe ciasteczka z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasteczka dla dużych i małych, doskonała przekąska na każdą okazję..

  • Średni

Składniki:


  • - kleik ryżowy (np. kleik ryżowy Bobovita bez gotowania): 1 opakowanie
    - masło lub margaryna typu Kasia (kostka 200 - 220 dag): 200 dekagramów
    - cukier: 1 szklanka
    - wiórki kokosowe: 5 łyżeczek
    - cukier wanilinowy: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - rodzynki lub żurawina: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ryżowe ciasteczka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników (kleik ryżowy, masło, cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia) zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości małego orzecha laskowego. Na dużej blaszce wyłożonej posmarowanym pergaminem lub folią układamy je w dość dużych odstępach, bo ciastka urosną. W każdej kulce robimy palcem wgłębienie, w które wkładamy rodzynkę lub żurawinę. Wkładamy blaszkę do gorącego piekarnika (ok. 160 stopni C.), pieczemy na złoty kolor ok 10 -12 minut. Trzeba pilnować bo można je łatwo przypalić.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować